Kwadrat ABCD
ArcticMonkey:
![rysunek](rys/130609.png)
| 3 | |
W kwadracie ABCD jedna z przekątnych zawiera się w prostej k: y = − |
| x + 5. Punkt A=(14,7) |
| 4 | |
jest wierzchołkiem tego kwadratu. Oblicz pole i obwód kwadratu ABCD.
Czyli wystarczy obliczyć odległość punktu A od prostej k żeby wyszła połowa przekątnej?
17 mar 18:18
Janek191:
| 56 | | 21 | | 56 | | 35 | |
7 = |
| + b ⇒ b = |
| − |
| = − |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Tak
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mnie wyszło x = 0,5 d = 10
d = 20 = a
√2 ⇒ a = 10
√2
17 mar 18:44
ArcticMonkey: Myślałem, że dałoby radę z wzoru na odległość punktu od prostej
17 mar 18:52
Janek191:
4 y = − 3x + 20
3 x + 4 y − 20 = 0
A =( 14, 7}
| I 3*14 + 4*7 − 20 I | | 50 | |
x = |
| = |
| = 10 |
| √32 + 42 | | 5 | |
17 mar 19:00
ArcticMonkey: Ahaa, zrobiłem błąd przy sprowadzaniu do wzoru ogólnego... Dzięki
17 mar 19:07
adam: Pole
P=200
17 mar 19:48