analityczna
Pati18773:
![rysunek](rys/130600.png)
Dla jakich wartości parametru m prosta y=mx−m−2 ma co najmniej jeden punkt wspólny z
prostokątem abcd, jeżeli A(0,0) B(1,0) C(1,2) D(0,2)?
Zaczęłam tak:
wyznaczyłam sobie równania prostych
1. AB: y=0
2. BC: x=1
3. CD: y=2
4. DA: x=0
podstawiałam do y=mx−m−2
z 1.
0=mx−m−2
2=mx−m
z 2.
y=m−m−2
y=−2
z 3.
2=mx−m−2
4=mx−m
z 3.
y=−m−2
i warunki, że 0≤x≤1 i 0≤y≤2
czy dobrze zaczęłam ?
17 mar 17:30
Pati18773: poprawka
z 4.
y=−m−2
17 mar 17:31
Pati18773: nikt nic ?
17 mar 17:52
Janek191:
1) m= 0 brak punktów współnych
Rozpatrz przypadki:
2) m < 0
3 ) m > 0
17 mar 19:06
adam:
−4<m<−2, 0≤x≤(m+2)/m
m≤−4, (m+4)/m≤x≤(m+2)/m
m = −2, x = 0, y = 0
m = −4, x = 0, y = 2
m = −3, x = 0, y = 1
17 mar 20:08
Pati18773: nie rozumiem
17 mar 21:09