Czy można pierwiastkowac tylko licznik?
gosc: Mam równanie w którym lewą stronę muszę doprowadzić do pewnej postaci. Udało mi się doprowadzić
mianownik, jednak w liczniku jest za wysoka potęga, kwadrat, czy mogę spierwiastkować tylko
liczniki po obu stronach czy muszę również mianownik?
Przykładowo:
x2z+y=1523
xz+y=√1523
17 mar 17:22
Antonni: Moze napisz zadanie
I zwroc uwage ze √x2= |x| a nie x
17 mar 17:41
gosc: Ok, ale chodzi po prostu o to czy obustronnie pierwiastkujac moge spierwiastkowac jedynie
licznik/mianownik czy musze caly ulamek.
17 mar 22:23
Antonni: Wedlug mnie musisz spierwiastkowac caly ulamek
| | x2 | |
wezmy |
| /pierwiastkujemy np tylko licznik |
| | z+y | |
Teraz w druga strone
W celu pozbycia sie pierwiastka musimy podniesc obie strony do potegi drugiej to masz wtedy
| x2 | |
| a to nie jest ulamek wyjsciowy |
| (z+y)2 | |
Wiec nalezy spierwiastkowac caly ulamek
18 mar 08:05
gosc: Tu sie nasuwa pytanie czy potegowac samego licznika/mianownika nie mozna?
19 mar 20:35