pochodna problem
Kuba: Witam, otóż mam pewien problem, którego nie mogę rozwiązać. Dajmy na to, że mamy funkcję
opisaną równaniem: y=1/2x2
, jej pochodna to oczywiście y'=x. Teraz, kiedy rozrysujemy sobie obie funkcje, mamy wykres
pochodnej naszej funkcji i funkcji y=1/2x2. Wartość pochodnej w danym punkcje mówi nam o
przyroście wartości funkcji do przyrostu argumentów, więc dlaczego w punkcie 1
pochodna wynosi 1 a wartosc funkcji 1/2 i stosunek wartosci funkcji do argumentów wynosci 0,5 a
powinien 1?
17 mar 17:17