Uzasadnij że trójkąt jest prostokątny
Ania26: Uzasadnij że trójkąt ABC jest prostokątny gdy
A (−2,5)
B (−6,3)
C (−2,3)
Równanie prostej, która zawiera bok trójkąta BC wyszło mi y=3, ale jak obliczyć równanie AC
skoro po odstawieniu do układu równań wszystko mi się żeruje?
17 mar 17:16
Mila:
![rysunek](rys/130601.png)
|AC|=2
|BC|=4
|AB|=
√22+42=
√20
teraz dokończ
17 mar 17:30
Ania26: Żeby był prostokątny to a1*a2=(−1)
![](emots/2/pytajnik.gif)
Czy jak dokończyć?
17 mar 18:25
Mila:
Z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa.
c2=a2+b2
(√20)2=? 22+42
20=20
Albo iloczynu skalarnego wektorów
CA→ o CB→=0
CA→=[0,2]
CB→=[−4,0]
17 mar 18:33