obliczanie wartości wyrażenia - funkcje trygonometryczne
reniferek: Wiedząc, że tgα=√3 i kąt α∊(90,180), oblicz wartość wyrażenia 3tg3α+12sin2α−cosα2
17 mar 17:12
Antonni: znajc tgα to
prosze podstawic i liczyc
17 mar 17:51
Antonni: Wv tym przedziale sinus i cosinus jest ujemny
17 mar 17:52
reniferek: W tej ćwiartce sin jest dodatni a cos ujemny
17 mar 20:17
Antonni: No tak przepraszam pomylilem sie (pomyslalem ze to 3 cwiartka a koledzy jeszcze nie polali
17 mar 20:20
reniferek: a mam jeszcze jedno pytanie skąd te wzory na sin i cos?
17 mar 20:33
Antonni: Za chwile napisze
17 mar 20:35
Antonni: wiesz ze cosx=
√1−sin2x
tgα= sinx}{
√1−sin2x}
Obie strony rownania do potegi drugiej
tg
2x= U{sin
2x}{1−sin
2x
stad
sin
2x= tg
2x−sin
2xtg
2x oraz sin
2x+sin
2xtg
2x= tg
2x
wiec sin
2x(1+tg
2x)= tg
2x
stad
| | sinx | |
Teraz mamy tgx= |
| |
| | cosx | |
wale wiemy ze sinx=
√1−cos2x
Obie strony do potegi drugiej
sprobuj dokonczyc wyznaczajac cosx w zaleznosci od tangensa
17 mar 20:47
17 mar 20:52
reniferek: wyszło mi 12+9√3
18 mar 01:25
reniferek: błąd w obliczeniach 1+9√3
18 mar 01:46
reniferek: teraz już dobrze, tak to jest jak w nocy robi się obliczenia 58+9√3
18 mar 02:42
Antonni: Lub jesli nie pamietasz (lub nie chcesz pamietac tych wzorow to
| | sinx | |
zauwaz ze tgx=√3 to |
| = √3 ⇒sinx= √3*cosx |
| | cosx | |
podnosimy obie strony do potegi drugiej mamy
sin
2x= 3cos
2x
1−cos
2x= 3cos
2x
4cos
2x=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos2x= |
| ⇒ cosx= |
| lub cosx= − |
| w zaleznosci w jaka cwiartke rozpatrujemy |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
18 mar 16:38