czy to jest poprawne
Anna: reszty z dzielenia liczb całkowitych a,b,c przez 11 są równe odpowiednio 1,3 ,5
oblicz resztę z dzielenia przez 11 liczby a2 + b2 − c2
a = 11k +1
b = 11 l + 3
c = 11n + 5
( 11k +1)2 + ( 11 l + 3 )2 − ( 11n + 5 )2 = .... =
= 11(11k2 + 11l2 −11n2 + 2k + 33l −50n) − 15
czyli reszta to −15 ∊ C
17 mar 16:19
g: −15≡7 mod 11
17 mar 16:56
Anna: w liceum nie ma tego zapisu
17 mar 17:04
adam:
a mod 11=1
b mod 11=3
c mod 11=5
(a2 + b2 − c2) mod 11=x
a = 11 k1 + 1
b = 11 k2 + 3
c = 11 k3 + 5
x = 7
17 mar 17:17
Mila:
a=1(mod11)
b=3(mod11)
c=5(mod11)
a2=1(mod11)
b2=9(mod11)
c2=3(mod11)
a2+b2−c2=(1+9−3)mod(11)=7(mod11)
17 mar 17:23
Anna: jak zapisać bez ( mod11)
nie wiem jak obliczana jest reszta
17 mar 18:02
Mila:
r∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
Masz resztę ujemną (−15)
r=−15+2*11=−15+22=7
reszta z dzielenia jest liczbą nieujemną.
17 mar 18:21
Adamm: −15 nie jest resztą, reszta musi być dodatnia
−15+2*11=7 jest za to resztą
17 mar 18:22
adam: A mod B=R to trzy działania:
A/B=C+D
B*C=E
A−E=R lub B*D=R
R − reszta
C − część całkowita
D − część ułamkowa
17 mar 18:31
Anna: dziękuję
17 mar 18:37