logarytmy
Dominika: Wykaż, że jeżeli a>1, to
log2 + log6a / log2a − log6a = 1 / log123
(/) oznacza ułamek
17 mar 15:19
Adamm: 
log
2? i istnieją nawiasy, żeby potem nie było nieporozumień
17 mar 15:22
Dominika: Fakt, źle to napisałam
(log2a + log6a) / (log2a − log6a) = 1 / log123
17 mar 15:25
Adamm: | log2a+log6a | | | |
| = |
| = |
| log2a−log6a | | | |
| | log6+log2 | | 1 | |
= |
| =log312= |
| |
| | log6−log2 | | log123 | |
założenie a>0, a≠1
17 mar 15:36
Jerzy:
| | loga6 + loga2 | | loga12 | |
L = = |
| = |
| = |
| | loga6 − loga2 | | loga3 | |
| | log312 | | log3a | | 1 | |
= |
| * |
| = log312 = |
| = P |
| | log3a | | log33 | | log123 | |
17 mar 15:40
Dominika: Czy mógłby ktoś dokładniej rozpisać, nie rozumiem przejścia piętrowego ułamka na (log6 + log2)
/ (log6−log2)
18 mar 15:40
Adamm: | | log2*log6 | |
pomnóż licznik i mianownik przez |
| |
| | loga | |
18 mar 15:41