trygonometria
123siedem:
![rysunek](rys/130598.png)
punkt A ma współrzędne (−3,4) oblicz miarę cosinusa kąta zaznaczonego na rysunku
17 mar 14:55
Jerzy:
r =
√(−3)2 + 42 =
√25 = 5
17 mar 14:57
123siedem: ale to będzie dla kąta ostrego. Mam rozumieć że kąt rozwarty będzie miał po prostu tyle samo
tylko
że z minusem?
17 mar 15:04
Jerzy:
Zaznaczyłeś na rysynku kąt rozwarty.
17 mar 15:06
123siedem: Tak, chodzi mi o rozwarty, natomiast 3/5 to byłoby dla kąta ostrego to rozumiem, ale skąd Pan
wziął − 3/5?
17 mar 15:11
Jerzy:
Z definicji funkcji cosinusa w kole trygonometrycznym ( stosunek odcietej punktu do promienia
wodzącego tego punktu)
17 mar 15:14