ciągi, stereometria
Tomaszek: Boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz stosunek pól powierzchni brył
powstałych z obrotu trójkąta dokoła krótszej i dłuższej przyprostokątnej.
doszedłem do czegoś takiego
a12+(a1+r)2=(a1+r)2 ⇔ a12−2a1r−3r2=0
Δ=4a12+12r2
Δ=a12+3r2
nie rozumiem teraz skąd powstaje
a1=3r
a2=4r
a3=5r
tak pisze w odpowedzi
17 mar 12:19
Jerzy:
(x − r)2 + x2 = (x + r)2 ⇔ x2 − 4xr = 0 ⇔ x(x − 4r) = 0 ⇔ x = 4r
Boki:
a = x − r = 4r − r = 3r
b = x = 4r
c = x + r = 5r
17 mar 12:28