Stereometria
Matol: Hej
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym alfa. Krótsza przekątna
graniastosłupa to d i tworzy ze ścianą boczną kąt beta.
W poleceniu jest oblicz V, ale prosiłbym tylko, żeby ktoś pokazał i wyjaśnił, który to jest kąt
beta
Podejrzewam, że trzeba będzie coś zrzutować, ale w tym jestem najsłabszy ze stereometrii,
dlatego chcę się upewnić.
17 mar 10:35
Jerzy:
To kąt zawarty miedzy tą przekątną, a przekątną ściany bocznej.
17 mar 11:02
Matol: No właśnie nie
![](emots/2/ysz.gif)
Na lekcji zaczęliśmy to zadanie ktoś zaznaczył tak ten kąt a nauczyciel
zaznaczył go jakoś inaczej i mówił, że to ten kąt, ale nie pamiętam jak.
17 mar 11:59
Pytający:
![rysunek](rys/130591.png)
DE, DF, D'E', D'F' − wysokości podstawy
∡BAD=α
∡E'BD'=∡F'BD'=β
(rzutem punktu D' na płaszczyznę zawierającą ścianę ABB'A' jest punkt E')
(rzutem punktu D' na płaszczyznę zawierającą ścianę BCC'B' jest punkt F')
17 mar 13:31