analiza
rozniczkowanie:
y'=y2+a
Jaki to jest typ rownania rozniczkowego?
17 mar 10:03
Jerzy:
Równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu.
17 mar 10:06
rozniczkowanie: Dziekuje. Inaczej mozna to zapisac jako y'(a)=y2(a)+a ?
17 mar 10:08
Jerzy:
Sorry ... nie zauważyłem,że y jest w kwadracie.
17 mar 10:10
Adam: ja bym powiedział, czy na pewno a to zmienna?
17 mar 10:12
Jerzy:
Można go podciagnąć pod równanie Bernoulliego.
17 mar 10:13
Jerzy:
a − to stała.
17 mar 10:14
'Leszek: Matematycy pisza skrotowo pochodne funkcji np. y ' , fizycy uzywaja pelniejszego
zapisu np. dy/dx , dy/dt i.t.p wowczas nie ma pomylek .
Byc moze , ze jest to rownanie postaci dy/dx = y2 +a , a stala ?
17 mar 10:19
Jerzy:
Owszem .... i można go rozwiać rozdzielając zmienne.
17 mar 10:21
Mariusz:
Jeżeli a nie byłoby stałe to mielibyśmy równanie Riccatiego
które jest całkowalne w kwadraturach tylko w pewnych szczególnych przypadkach
Jeśli znasz całkę szczególną równania Riccatiego możesz je sprowadzić do
równania Bernoulliego bądź liniowego pierwszego rzędu
Jeśli nie znasz całki szczególnej równania Riccatiego to możesz je sprowadzić
do równania liniowego drugiego rzędu
Niestety w tym równaniu najprawdopodobniej współczynniki nie będą stałe
więc trudno ci będzie je scałkować
Jeśli jest stałe to można rozdzielić zmienne
17 mar 10:43
rozniczkowanie: Zalozmy, ze a jest stale.
Zatem y'(t)=y
2(t)+a, t∊R, a∊R.
| | y' | |
∫ |
| dy=∫1dt=ln|t|+C, C∊R |
| | y2+1 | |
| | y' | |
∫ |
| dy. Niech u=y, du=y'dy. |
| | y2+1 | |
1) a≥0
| | 1 | | 1 | | √a | | u√a | | √a | | y√a | |
∫ |
| du=∫ |
| du= |
| arctg |
| = |
| arctg |
| |
| | u2+a | | u2+(√a)2 | | a | | a | | a | | a | |
y(t)=
√2aln|t|+C
√2
2)a<0
| | 1 | | 1 | | 1 | | u−√−a | |
∫ |
| du=∫ |
| du= |
| ln| |
| | |
| | u2+a | | u2−(√−a)2 | | 2√−a | | u+√−a | |
| 1 | | u−√−a | |
| ln| |
| |=ln|t|+C |
| 2√−a | | u+√−a | |
dobrze?
17 mar 13:47
rozniczkowanie: Tam na gorze w dwoch calkach powinno byc y2+a zamiast y2+1.
17 mar 13:48
Jerzy:
1) a > 0 (a ≠ 0 )
Skąd przejście z 5 do 6 linijki ?
17 mar 14:06
rozniczkowanie: Pomylilo mi sie.
| | (ln|t|+C)*a | |
Wydaje mi sie, ze powinno byc y(t)=√atg( |
| ) dla a>0, t∊R. |
| | √a | |
A dla a<0 dobrze? Jak wyznaczyc tam y(t) ?
17 mar 14:53
rozniczkowanie: Znowu mi sie pomylilo, bo ∫1dt=t+C a nie ln|t|+C.
17 mar 16:02
Adamm: nie możesz tak całkować
całkujesz obie strony po jednej zmiennej
17 mar 16:14
'Leszek: | | dy | |
dy/dx = y2 + a ⇔ |
| = dx |
| | a+ y2 | |
| | dy | |
∫ |
| = ∫ dx ⇒ √a/a * arctg (y/√a) = x +C ⇒ arctg (y/√a) = √a*(x + C) |
| | a+y2 | |
Czyli y =
√a * tg [
√a (x + C) ], jezeli a >0
Chyba to jest tak ?
17 mar 17:05
rozniczkowanie: Tez mi sie tak wydaje. Juz mi wyszlo wszystko. Dziekuje.
17 mar 17:17