SPROWADŹ DO NAJPROSTSZEJ POSTACI
beti19: Dane wyrażenie sprowadź do najprostszej postaci:
17 mar 07:52
Jerzy:
| n*(n − 4)*(n + 3) | | n − 4 | |
= |
| = |
| |
| n*(n + 3)*(n − 3) | | n − 3 | |
17 mar 08:57
beti19: @Jerzy
A może jednak będzie to tak :
![](emots/2/pytajnik.gif)
n3−n2−12n | | n(n2−n−12) | | n2−n−12 | |
| = |
| = |
| |
n3−9n | | n(n2−9) | | (n−3)(n+3) | |
17 mar 11:19
Jerzy:
To nie jest najprostsza postać, bo licznik da się rozłożyć na czynniki i skrócić z
mianownikiem.
17 mar 11:22
beti19: a co tu się da skrócić
![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
skoro w liczniku mam wielomian ?
17 mar 11:25
Jerzy:
Trzeba go rozłożyć na czynniki.
17 mar 11:27
beti19: czyli obliczyć deltę i wynik podstawić do postaci
iloczynowej i dlatego będzie tak jak wyżej napisałeś:
| n*(n−4)*(n+3) | | n−4 | |
= |
| = |
| |
| n*(n+3)*(n−3) | | n−3 | |
17 mar 11:35
Jerzy:
Dokładnie tak.
17 mar 11:36
beti19: wobec tego bardzo dziękuję Ci za pomoc
17 mar 12:04