Dzielenie
Dominika: Liczba K jest najmniejsza liczba naturalna, ktora przy dzieleniu przez 3 daje reszte 1, przy
dzieleniu przez 4 daje reszte 2, przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3, przy dzieleniu przez 6
daje reszte 4, przy dzieleniu przez 7 daje reszte 5
17 mar 00:21
Metis: Pełne polecenie?
17 mar 01:32
adam: K=1678
17 mar 07:42
Dominika: To pełne polecenie
17 mar 13:43
adam: A to pełna odpowiedź:
K=1678
17 mar 13:58
Dominika: Odpowiedź to K= 418, jak to obliczyć ?
17 mar 14:04
adam: Upss, to lepsza jesteś ode mnie.
17 mar 14:14
Dominika: Po Prostu taka jest odpowiedź w książce
17 mar 14:19
Adam: stosując chińskie twierdzenie o resztach mamy
K=1 mod 3, K=0 mod 2, K=3 mod 5, K=5 mod 7
ma jedyne rozwiązanie 1≤K≤210
podstawiając K=3k+1 sprawdzamy najmniejsze rozwiązanie
spełniające K=0 mod 2 etc.
dostajemy K=208+k*210
teraz widzimy że 418 to najmniejsze rozwiązanie
17 mar 14:34
Pytający:
Mamy układ:
| ⎧ | x ≡3 1 | |
| ⎜ | x ≡4 2 | |
| ⎨ | x ≡5 3 |
|
| ⎜ | x ≡6 3 | |
| ⎩ | x ≡7 5 | |
Zapis x ≡
a b oznacza, że x przystaje modulo a do b (reszta z dzielenia x przez a wynosi b,
(x)mod(a)=b).
Najprościej chyba będzie rozpatrywać pary równań:
Z pierwszego równania mamy:
x=1+3*i
Szukamy najmniejszego i, dla którego tak określony x spełnia drugie równanie:
i=0, x=1, x ≡
4 1
i=1, x=4, x ≡
4 0
i=2, x=7, x ≡
4 3
i=3,
x=10, x ≡
4 2
Zatem z tych równań otrzymujemy:
x ≡
3*4 10 ⇒ x ≡
12 10
Bierzemy kolejne równanie z pierwotnego układu równań:
x=10+12j
j=0, x=10, x ≡
5 0
j=1, x=22, x ≡
5 2
j=2, x=34, x ≡
5 4
j=3, x=46, x ≡
5 1
j=4, x=58, x ≡
5 3
x ≡
12*5 58 ⇒ x ≡
60 58
Bierzemy kolejne równanie z pierwotnego układu równań:
x=58+60k
k=0, x=58, x ≡
6 4
x ≡
60*6 58 ⇒ x ≡
360 58
Bierzemy kolejne równanie z pierwotnego układu równań:
x=58+360m
m=0, x=58, x ≡
7 2
m=1, x=418, x ≡
7 5
x ≡
360*7 418 ⇒ x ≡
2520 418 ⇒ x=418+2520n
Czyli ostatecznie K=418.
17 mar 14:45
Dominika: Dziękuję bardzo, rozumiem
17 mar 15:01
Pytający:
Zrobiłem błąd:
Jako że 60 i 6 nie są względnie pierwsze (NWD≠1), w przedostatniej parze równań powinienem był
napisać:
x ≡
NWW(60,6) 58 ⇒ x ≡
60 58
I ostatnia para wygląda wtedy:
x=58+60m
m=0, x=58, x ≡
7 2
m=1, x ≡
7 6 (dodajemy 60=7*8+4, więc reszta z dzielenia zwiększa się o 4mod7)
m=2, x ≡
7 3 ((6+4)mod7=3)
m=3,x ≡
7 0
m=4, x ≡
7 4
m=5, x ≡
7 1
m=6, x ≡
7 5, x=418
x ≡
NWW(60,7) 418 ⇒ x ≡
60*7 418 ⇒ x ≡
420 418 ⇒ x = 418 +420n
17 mar 15:24