Ciag arytmetyczy
Dominika: Znajdz liczbe a, dla ktorej liczby log3, log√3, log(a−6) tworza ciag arytmetyczny
16 mar 23:41
Eta:
załozenie : a−6>0 ⇒ a>6
Z def. ciągu arytm
2log√3=log3+log(a−6)
log3=log3+log(a−6)⇒ a−6=1⇒a=..
16 mar 23:45
Metis: Oznaczam log(a−6) = x, gdzie a − 6 > 0 ⇔ a > 6 ( z def. logarytmu)
Mam zatem:
log3, log
√3, x − ciąg arytmetyczny
2 * log
√3 = log3 + x ⇔ x = 2 * log
√3 − log3 ⇔ x = 2log3
12 − log3 ⇔
| 1 | |
x = 2 * |
| * log3 − log3 , stąd |
| 2 | |
x = 0
# Wracam do podstawienia:
log(a−6) = x ⇔ log(a−6) = 0 ⇔ log(a−6) = log1 ⇔ a − 6 = 1 ⇔
a = 7
16 mar 23:52
Dominika: Z definicji ciagu, czyli an=an−1−an+12 ? Bo wtedy powinien byc minus, w tym
przypadku nie robi to roznicy
16 mar 23:53
Dominika: Juz rozumiem, dziekuje
17 mar 00:04