ttt
tade: Prosta l przechodzi przez punkty P=(−1,9) i S=(2,−3) Prosta k ma równanie 2x−y+m−1=0 Znajdz te
wartosci paremetru m dla których punkt przeciecia prostych l i k nalezy do wnetrza prostokąta
o wierzchołkach A=(1,−2) B=(3,−2) C=(3,1) D=(1,1)
Zrobiłem te zadanie wyznaczajac proste graniczne i mam dobry wynik m∊(−4,5;0) ale ciekawi mnie
czy jest jeszcze jakis inny moze sprytniejszy sposób na to zadanie? macie jakis pomysł?
16 mar 23:39
Janek191:
y = − 4 x + b S = ( 2, −3)
− 3 = − 4*2 + b
b = 5
l : y = − 4 x + 5
k : 2 x − y + m − 1 = 0 lub y = 2 x + m − 1
1 = 2*1 + m −1
m = 0
y = 2 x − 1
2 x + m − 1 = −2 ⇒ 2 x = − 1 − m
x = −0,5 − 0,5 m
y = − 4*( −0,5 − 0,5 m) + 5 = 2 + 2 m + 5 = 7 + 2 m > − 2
2 m> − 9
m > − 4,5
m ∊ ( − 4,5 ; 0)
============
y = 2 x − 5,5
17 mar 00:18