logarytmy
Kasia: log4 (x+5) + log 4 (4−2x)=2
16 mar 23:23
Jerzy:
42 = (x + 5)(4 − 2x)
16 mar 23:28
Kasia: sorki powinno być log4 (x+5) + log4 (4−2x)=1 i wtedy x nie wyjdzie
16 mar 23:35
Metis: log
4(x + 5) + log
4(4 − 2x) = 1
Dziedzina wynikająca z def. logarytmu:
x + 5 > 0 ∧ 4 − 2x > 0
x > −5 ∧ x < 2 , zatem:
x∊(−5, 2)
log
4(x + 5) + log
4(4 − 2x) = 1 ⇔
log
4(x + 5) + log
4(4 − 2x) = log
4 4 ⇔
log
4[(x + 5)(4 − 2x)]=log
4 4, stąd:
(x + 5)(4 − 2x) = 4
# Wymnażam i rozwiązuję:
(x + 5)(4 − 2x) = 4 ⇔ −2x
2 − 6x + 16 = 0
Δ = 164
| | 3 | | √41 | |
x1 = − |
| − |
| ≈ − 4,7 |
| | 2 | | 2 | |
x1 ∧ x2 ∊ (−5, 2)
17 mar 00:03
Metis:
17 mar 00:06