Geo analityczna
maska: Dany jest punkt A = (−1, 2)
Wyznacz rownanie takiej prostej przechodzącej przez pubkt A, że odległość początku układu
współrzędnych od tej prostej jest rowna 1.
Ta prosta będzie miała jeden punkt wspólny z okregiem o promieniu 1 i środkiem w początku
układu współrzędnych
wzór x2 + y2 = 1
Nie wiem jak dalej pociągnąć to zadanie.
16 mar 23:20
Jerzy:
Z pęku prostych przechodzących przez A , wybierz tą, której odległość
od zadanego punktu wynosi 1.
16 mar 23:25
maska: Tzn jak? Bo takie proste mogą być dwie żeby były styczne z okregiem i przechodziły przez punkt
16 mar 23:37
Mila:
![rysunek](rys/130571.png)
A = (−1, 2)
y−2=m*(x+1) równanie prostej w postaci kierunkowej
x=1 − jedna z prostych
y−2=mx+m⇔
k: mx−y+2+m=0
| |m*0−0+2+m| | |
d((0,0),k)= |
| =1 |
| √m2+1 | |
|2+m|=
√m2+1 /
2
4+4m+m
2=m
2+1
4m=−3
==========
II sposób
Ax+By+C=0
−A+2B+C=0⇔C=A−2B
Ax+By+A−2B=0
| |A*0+B*0+A−2B| | |
d((0,0),k)= |
| =1 |
| √A2+B2 | |
|A−2B|=p{A
2+B
2| /
2
A
2−4A*B+4B
2=A
2+B
2
−4A*B+3B
2=0
B*(−4A+3B)=0
B=0 to mamy prostą Ax+0*y+A−2*0=0⇔Ax+A=0 ⇔
x+1=0
lub
3B=4A
3x+4y−5=0
===============
16 mar 23:44
maska: No tak... Dziękuję
16 mar 23:51