Trapez- obliczanie pola
Marczi: W trapezie równoramiennym ramię ma długość 6 a kąt ostry ma miarę 60 stopni.
Przekątna trapezu jest prostopadła do ramienia.
Oblicz pole tego trapezu.
16 mar 22:56
Tadeusz:
![rysunek](rys/130566.png)
... to chyba wszystko jasne
16 mar 23:03
Eta:
![rysunek](rys/130567.png)
Jeden ze sposobów:
P=P
1+P
2
P
1=0,5*6
√3*6=....
P
2= 0,5*6*6
√3*sin30
o=...
P=.....
16 mar 23:08
piotr: P= 2*(6/cos(60)−6*cos(60))*6*sin(60)/2
P=3*62√3/4 = 27√3
16 mar 23:10
Eta:
![rysunek](rys/130568.png)
2 sposób
trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku długości 6
16 mar 23:12
Tadeusz:
trzy trójkąty równoboczne o boku 6
16 mar 23:14
Marczi: Dziękuję
16 mar 23:31