16 mar 22:14
Klaudiac: Proszę o odpowiedź
16 mar 22:34
Tadeusz:
dla x=0 pochodna "zeruje się" ale nie zmienia znaku przy przejściu przez ten punkt.
Nie spełnia więc drugiego warunku dla istnienia ekstremum.
| 5 | |
f(0)= |
| Styczna do wykresu funkcji w tym punkcie to y= ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
| 8 | |
16 mar 22:43
Tadeusz:
Pochodna "zeruje się" również dla x=3 Przy przejściu przez ten punkt zmienia znak z − na +
a więc dla x=3 f(x) ma minimum
W tabelce widzisz, że f(3)=−1
Najmniejsza wartość funkcji w przedziale określonym dziedziną wynosi zatem
16 mar 22:48