Planimetria, pole trójkąta równoramiennego
Marczi: Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego o obwodzie 2p ma miarę α.
Oblicz pole tego trójkąta.
16 mar 21:32
Eta:
![rysunek](rys/130565.png)
2a+2b=2p ⇒ a+b=p
a | | p | | pcosα | |
| =cosα ⇒ a=b*cosα to bcosα+b=p ⇒ b= |
| i a= |
| |
b | | 1+cosα | | 1+cosα | |
| 1 | | p2sinα*cosα | |
P= |
| *2a*b*sinα ⇒ P= |
| [j2] |
| 2 | | (1+cosα)2 | |
16 mar 22:39
Marczi: co znaczy [j2] ?
16 mar 22:45
Adamm: jednostka do kwadratu
ludzie czasami tak zapisują
16 mar 22:58
piotr: tu akurat jednostka długości
16 mar 23:00