Liceum, klasa 3
Natalia: Dany jest trójkąt o wierzchołkach a=(1,−1) b=(5,3) i c=(−3,3). Wyznacz długość środkowej
wychodzącej z wierzchołka B.
W trapezie ABCD (AB//CD) są punkty C=(−2,−1) d=(−3,−4) b=(−7,0) Wyznacz równanie prostej AB.
Czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu tych zadań ? Ominęło mnie kilka lekcji i mam problem z
ich poprawnym obliczeniem.
pozdrawiam serdecznie.
16 mar 20:50
Janek191:
![rysunek](rys/130562.png)
S = ( − 1, 1)
B = ( 5, 3)
więc
s =
√ 62 + 22 =
√40 = 2
√10
16 mar 20:54
Antonni: Zadanie nr 2
Bedzie to prosta rownolegla do prostej CD i przechodzaca przez punkt B
16 mar 20:58
Janek191:
![rysunek](rys/130563.png)
Napisz najpierw równanie pr CD
a następnie równanie pr AB równoległej do pr CD i przechodzącej przez B
16 mar 20:59
Antonni: Wystarczy wyznaczyc sam wspolczynnik kierunkowy prostej CD
16 mar 21:01
Janek191:
Oczywiście
16 mar 21:05
Natalia: Dziękuję Wam bardzo !
16 mar 21:08