Sprawdzenie wyników pochodnych
Xylorin: Mógłby ktoś sprawdzić, czy te pochodne są dobrze policzone? W razie błędów prosiłbym o
poprawienie ich
| | 1 | |
a) [cos2x * tg2x]'= −sin2x * tg2x + cos2x * |
| |
| | cos2x | |
| | ln(x2) | | x12 * 2x + x2 + 4 − ln(x2) * (2x + 0) | |
b) [ |
| ]'= |
| |
| | x2+4 | | (x2 + 4)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) [4√ln2x]'= |
| * (ln2x)14 = |
| * |
| ( |
| )−34 |
| | 2x | | 2x | | 4 | | 2x | |
| | x | | x | |
d) [sin(2x2) * tg( |
| )]' = cos(2x2) * 4x * tg( |
| ) + sin(2x2) * |
| | x + 1 | | x + 1 | |
| | 1 | | x | | 1(x+1)−x * 1 | |
|
| ( |
| ) * |
| |
| | cos2x | | x+1 | | (x + 1)2 | |
19 sty 23:04
paziówna: | | 1 | | 2 | |
b. ( ln(x2) )' = 2x* |
| = |
| |
| | x2 | | x | |
| | | 2 | |
| *(x2 + 4) − ln(x2)*(2x + 0) | | x | |
| |
ułamek = |
| |
| | (x2 + 4)2 | |
20 sty 00:08
ten sam co wczoraj:
a)
| | 1 | |
−sin2x * tg2x + cos2x * |
| * 2 |
| | cos2x | |
tak mi się wydaje przynajmniej
20 sty 00:21
paziówna: a. jest dobrze
20 sty 00:28
paziówna: (cosx*cosx)' = −sinx*cosx + (−sinx)cosx = −2sinxcosx = −sin2x
no dobra, a) nie jest dobrze
20 sty 00:34
Xylorin: Heh, dzięki wielkie

, moglibyście się jeszcze wypowiedzieć odnośnie poprawności 'c' i 'd'?
20 sty 00:41
paziówna: | | 1 | | 1 | |
c) (pierwiastek)' = 2* |
| * |
| *(ln2x)−34 |
| | 2x | | 4 | |
20 sty 00:49
paziówna: d). masz tam sumę pochodnych: (f*g)' = f'g + fg'
odnosząc to do tego przykładu, f'g masz dobrze.
drugi czynnik troszkę źle
| | 1(x+1) − 1*x | | 1 | |
sin2(2x)* |
| * |
| |
| | (x+1)2 | | | |
20 sty 00:55
Xylorin: Ech, czyli w każdym miałem coś źle, co prawda jakieś szczegóły, ale błąd to błąd. Dziękuję za
pomoc, paziówna
20 sty 01:07
paziówna: żaden problem. sprawdzając, sama musiałam pomylić się trylion razy

więc najwidoczniej jest to
po prostu nieuniknione
20 sty 01:13