Zadanie (pełne) z funkcji kwadratowej
Chalwa: Wykres funkcji f(x)=x2 + bx + c jest symetryczny względem prostej l i przecina oś OY w punkcie
P. Wyznacz współcznynnik f w postaci kanonicznej: l: x=1 P(0,1)
16 mar 20:39
Antonni: Powiadasz wspolczynnik f?
16 mar 20:41
Janek191:
![rysunek](rys/130561.png)
Mamy
p = 1
f(0) = 1
więc
f(x) = (x − 1)
2 + q
1 = 1 + q ⇒ q = 0
Odp. f(x) = ( x −1)
2 = x
2 − 2 x + 1
b = − 2 c = 1
===================
16 mar 20:47
Chalwa: Dobrze, ale jakim sposobem zamieniłeś (x−1)2 na 1 ?
16 mar 20:56
Janek191:
Jakie 1 ?
16 mar 21:08
Chalwa: Nie, spoko już nic.W tym równaniu (x−1)
2 za x podstawiłeś 0
w efekcie czego zostało samo ,,−1"
2 czyli 1. Sprostuj proszę jeśli się mylę, Dziękuję bardzo
za pomoc
16 mar 21:22
Janek191:
a = 1 p = 1
W równaniu
f(x) = (x −1)2 + q
za x podstawiłem 0 , a 1 za f(x)
więc
1 = ( 0 − 1)2 + q
1 = 1 + q
q = 0
zatem
f(x) = ( x −1)2 + 0 = ( x −1)2 = x2 − 2 x + 1
a = 1 b = − 2 c = 1
16 mar 21:31
Antonni: Tak
Mozna to zadanie zrobic takze tak
Z warunkow zadania wiemy ze a=1 b=? i c=1 bo P przecina os OY .
A wspolczynnik c informuje nas o tym w jaka jest wspolrzedna y punktu przeciecia osi OY
Wiemy ze prosta l na rownanie x=1 to oznacza ze x
w=p=1
Postac ogolna tej funkcji jest taka y=x
2−2x+1 to posatc kanoniczna y=(x−1)
2
16 mar 21:32