Witam potrzebuję pilnej pomocy. Nie ogarniam jak wyprowadzić z tego równania ,,a
Chalwa: 1=a(x−1)2+1 (wprowadź a z wzoru)
16 mar 19:56
pytanie: a=0
16 mar 20:00
Jack:
1 = a(x−1)2 + 1
0 = a(x−1)2
a = 0 lub x = 1
16 mar 20:00
Janek191:
a = 0 dla x ≠ 1
Czy to jest dobrze przepisane ?
16 mar 20:00
Jerzy: a = 0 gdy x ≠ 1
a ⊂R gdy x = −1
16 mar 20:01
Chalwa: Dzięki wielkie. Jak mam przykład 1=a(4−3)2 −2
to wyjdzie a=3 dlatego że przenoszę te −2 na drugą stronę? Czy kryję się za tym jakaś bardziej
skomplikowana operacja ?
16 mar 20:20
adam:
a(x − 1)2 = 0
a√x−1 = 0 // √x−1
a = 0/√x−1
a = 0
16 mar 20:20
adam: Tak a=3
16 mar 20:22
Chalwa: Dziękuję, jeszcze tylko jedno pytanie dla pewności
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
. Gdyby tam w ostatnim wyrazie tego
równania zamiast,,−2" było ,,−3" to a=4 ?
16 mar 20:28