Planimetria, okrąg opisany na trapezie
Marczi: W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB || CD,
długości podstaw są równe 5 i 11 a wysokość 4.
Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
Mógłby ktoś pomóc rozwiązać takie zadanie ?
16 mar 19:28
Eta:
![rysunek](rys/130557.png)
|AD|=8 , c=5
| h | | √5 | |
W Δ AEC d=√82+42=4√5 to sinα= |
| =......= |
| |
| d | | 5 | |
Okrąg opisany na trapezie jest też opisany na ΔABC
z tw. sinusów
c | |
| =2R ⇒ R=............. |
sinα | |
16 mar 19:44
Janek191:
![rysunek](rys/130556.png)
R
2 = ( 4 + x)
2 + 2,5
2 = 16 + 8 x + x
2 + 6,25 = x
2 + 8 x + 22,25
R
2 = x
2 + 5,5
2 = 30,25 + x
2
więc
x
2 + 30,25 = x
2 + 8 x + 22,25
8 x = 8
x = 1
====
R
2 = 30,25 + 1 = 31,25
R = 2,5
√5
===========
16 mar 19:45
Marczi: Dziękuję
16 mar 19:46