Zbiory
BB: Udowodnij, że dla dowolnych zbiorów A, B zachodzi równość: P(A ∩ B) = P(A) ∩ P(B).
Czy podobna równość zachodzi dla sumy tzn czy P(A ∪ B) = P(A) ∪ P(B) dla dowolnych A, B.
Proszę o przedstawienie w formie :
założenia,
teza,
dowód
16 mar 19:13
Pytający:
Nie bardzo rozumiem zapis P(A ∩ B) = P(A) ∩ P(B). Przecież P(A ∩ B), P(A), P(B) to nie są
zbiory... zatem co oznacza "∩" w "P(A) ∩ P(B)"?
16 mar 19:26
KKrzysiek: x ∊ A ∩ B <=> x ∊ A ∧ x ∊ B
może to miał na myśli
16 mar 19:30
BB: hmm to dobre pytanie, ale nie ja jestem autorem zadania. Myślę, że to jest dość duże
uproszczenie i chodzi tu o iloczyn podzbiorów
16 mar 19:30
BB: a zadaniu jest na pewno zapisany znak iloczynu
16 mar 19:31
BB: Czy ktoś wie jak to zrobić?
16 mar 19:45
Janek191:
Co oznacza P( A) ?
16 mar 19:51
BB: podzbiór zboru A
16 mar 19:53
KKrzysiek: To teraz ma sens... później rozwiąże czasu nie mam
16 mar 19:55
BB: Ok, będę czekać, mam nadzieję, że jeszcze w dniu dzisiejszym
16 mar 19:59