pochodne
Monika:
Dana jest funkcja: f(x)=sinx*sinx Wtedy:
f '(0) nie istnije
f ' π4 = 1
to jest dobrze bo nie wiem czy mam to dobrze
16 mar 19:12
Jack:
f(x) = sinx * sinx = sin
2x
f ' (x) = 2sinx * cosx
f ' (0) = 2 * 0 * 1 = 0
| | π | | √2 | | √2 | | 2 | |
f ' ( |
| ) = 2 * |
| * |
| = 2 * |
| = 1 |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
czemu sadzis ze f ' (0) nie istnieje?
16 mar 19:13
Monika: bo dla mnie 0 było jednoznaczne ze nie istnieje wiec pewnie dlatego, ale dziekuje
16 mar 19:16
Jack: skoro dziedzina to wszystkie rzeczywiste oraz funkcja jest ciagla, to nie ma prawa "nie
istniec"
16 mar 19:21
Monika: dobrze dziekuje a mmogłby mi Pan pomoc jeszcze z zadaniami?
16 mar 19:23
Jack: po prostu wpisuj zadania, ktokolwiek moze pomoc, niekoniecznie to musze byc ja.
No i zaden "pan"
16 mar 19:33
Monika: Dana jest funkcja
f(x)=x3+1 x<0
a. x=0
1−√x x>0
gdzie a jest pewną liczbą rzeczywistą. Wtedy:
a) nie istnieje a, dla którego f jest ciągła w punkcie 0
b)jeśli f(0)=0, to f jest nieciągła w punkcie 0
c)jeśli a=1, to f jest ciągła w punkcie 0
d)jeśli f(0)=1, to f jest ciągła w punkcie 0
16 mar 19:37
Jack: zadajmy sobie pytanie − kiedy funkcja jest ciagla w danym punkcie ?
otoz, gdy ten punkt to x0, wtedy :
lim f(x) = lim f(x) = f(x0)
x−>x0− x−>x0−
mowiac uproszczajac − wartosc funkcji w tym punkcie musi byc rowna granicy w tym punkcie.
zatem
badamy w punkcie x0 = 0
najpierw wartosc funkcji w punkcie czyli f(x) dla x = 0
f(0) = a, no ok, mamy jakies "a".
teraz granica lewostronna, czyli wykres idzie od lewej strony do prawej, zatem badamy
dla przypadku x<0
lim x3 + 1 = 0 + 1 = 1
x−>0−
no i juz mamy przeczucie, ze a=1 (bo to musi byc sobie rowne, jednakze musimy zbadac
jeszcze granice prawostronna, bo moze sie okazac, ze cos bedzie nie tak.) no i badamy ten
przypadek gdy x>0 bo z prawej strony osi OY.
lim 1 − √x = 1 − 0 = 1
x−>0+
zatem sie zgadza, bo granice lewo i prawostronne = 1, zatem wartosc funkcji = 1 = a
16 mar 19:43
Monika: czyli odpowiedz c a jak jest z zerem?
16 mar 19:47
Jack: wg mnie odpowiedzi c) i d) sa poprawne...
co do b)
jesli f(0) = 0 , tzn. a=0
wtedy granica lewostronna = 0+1 =1 no i juz mamy sprzecznosc bo 1 ≠ 0
16 mar 19:47
Jack: oczywiscie na samej gorze postu 19:43 te drugie to x−>x0+
bo lewostronna = prawostronna = wartosc funkcji w pkt.
16 mar 19:48
Monika: dziekuje
16 mar 19:51
Monika:
Dana jest funkcja f(x)=2*7x−3ex+1x Wtedy:
i wydaje mi ze za to bedzie tak:
f'(x)=2*7x*ln7−3ex−1x2 dla x nieorwne 0
*
16 mar 19:55
Monika: ale nie wiem jak policzyc dla f ' (1) f ' (0)
16 mar 19:56
Jack: f ' (1) => podstaw za iksa "1" do f ' (x)
dla f ' (0) nie da sie, bo x ≠ 0
16 mar 19:59
Monika: ale nie musi byc nie rowne 0 nie ma tego w zadaniu
16 mar 20:01
Jack:
nie mozna dzielic przez zero, skad x musi byc ≠ 0.
16 mar 20:02
Monika: + oblicyłam dla 1 i wyszlo 14ln7−3e−1 ale nie wiem sama czy to dobrze
16 mar 20:02
Jack: jest ok.
16 mar 20:02
Monika: a nie jednak 14−3e+1
16 mar 20:03
Monika: czyli jest to dobrze to pierwsze?
16 mar 20:03
Jack: minus jeden bylo ok.
16 mar 20:03
Monika: a dobrze mi wyszlo dla x?
16 mar 20:04
Jack: nie rozumiem pytania.
| | 1 | |
Pochodna jest dobrze policzona, jesli tam na koncu jest − |
| |
| | x2 | |
bo slabo widze tamten ulamek (pisz ulamki duzym U)
16 mar 20:06
Monika: a jak jest U{ctgx}/{ex}
16 mar 20:19
Monika: dla x wychodzi mi wynik z ktorym nie wiem co zrobic
U−{1}/{sin2x}*ex−ctgx*ex podzielic na e(x2)
16 mar 20:21
Jack:
bez " / "
masz na mysli pochodna?
no to pochodna funkcji zlozonej :
| | ctgx | | (ctgx)' * ex − (ex)' * ctgx | |
( |
| )' = |
| = |
| | ex | | (ex)2 | |
16 mar 20:23
Monika: | | 1+cosx*sinx | |
a to moze byc − |
| |
| | ex*sin2x | |
16 mar 20:26
16 mar 20:27
16 mar 20:27
Monika: | | pi | |
wydaje mi ze dla |
| jest 0 |
| | 2 | |
16 mar 20:27
Monika: czyli tak samo ale ja wstawiłam − przed całe wyrazenie
16 mar 20:28
Jack: no i blednie wstawilas ten minus, jesli ma byc minus, to wtedy
16 mar 20:29
Monika: to nie wiem bo w zadaniu mam tylko z tym minusem i tak własnie mi wsyzło
16 mar 20:32
Monika: a dla pi/2 dobrze mi wyszło?
16 mar 20:33
Monika: i chyba dla 0 istnieje, bo takie mam pytanie
16 mar 20:34
Jack: ex * sin2x ≠ 0
czyli sinx ≠ 0 czyli x≠0 czyli nie ma dla x=0.
co do pi/2
to powinno byc zdecydowanie cos innego
16 mar 20:50
Jack: faktycznie masz poprawnie − post 20:26
ja cos pomylilem.
16 mar 20:54
Jack: co do tych pi/2
powinno byc
| | π | | 1 + 0*1 | | 1 | |
f ' ( |
| ) = − |
| = − |
| = −e−π/2 |
| | 2 | | eπ/2 * 1 | | eπ/2 | |
16 mar 20:58