Udowodnij nierówność
sty: a6 + b9 ≥ 12a2b3 −64
16 mar 18:58
Adamm: ta nierówność nie jest spełniona dla dowolnych a, b
dla a=0, b=−2 mamy
−512<−64
16 mar 19:07
sty: Przepraszam najmocniej, liczby a i b to liczby rzeczywiste dodatnie.
16 mar 19:11
Saizou :
a=1
b=1
1+1=2 12*1*1−64=12−64=−52
też nie działa xd
16 mar 19:13
sty: dla a=1 i b=1 jest 2≥−52
16 mar 19:16
Adamm: z nierówności między średnimi potęgowymi mamy
| a6+b9+64 | |
| ≥3√a6*b9*64 ⇒ a6+b9≥12a2b3−64 |
| 3 | |
16 mar 19:22
Saizou : Widziałem nierówność w drugą stronę :C
16 mar 19:24
Omikron: Jeżeli miałeś pochodne to możesz też przerzucić wszystko na lewą stronę, potraktować jako
funkcję zmiennej a, liczyć pochodną i ekstrema. Będziesz musiał znaleźć punkty w których
funkcja może przyjmować najmniejszą wartość (zależne od b) i rozwiązać już nierówność z jedną
niewiadomą. Zwykle jest to przyjemny sposób, ale tutaj akurat obliczenia będzie żmudne, więc
lepiej zastosować propozycję Adamma.
16 mar 19:29
sty: Dziękuję za każdą odpowiedź i zainteresowanie zadaniem.
16 mar 19:43