dziwne zadanie
kasia: W równaniu KOD + KOD = DKA każdej literze odpowiada cyfra.
Wyznacz A, D, K, O
Wie ktoś jak robić to zadanie?
16 mar 17:38
Pytający:
Nie wiem jak, ale masz odpowiedzi:
316+316=632
367+367=734
214+214=428
Ewentualnie jeszcze:
000+000=000
051+051=102
16 mar 18:16
Pytający:
Wystarczy rozpatrzyć 4 przypadki (mamy zapewnione, że K+K<10, bo wynikiem nie jest liczba
czterocyfrowa):
1. D+D<10 ∧ O+O<10
2. D+D<10 ∧ O+O≥10
3. D+D≥10 ∧ O+O<10
4. D+D≥10 ∧ O+O≥10
Mamy kolejno:
1. D+D<10 ∧ O+O<10
A=2*D
K=2*O
D=2*K=4*O ⇒ A=8*O ⇒ O=0 ∨ O=1 (bo A jest cyfrą)
dla O=0:
(000+000=000)
dla O=1:
K=2*O=2
D=2*K=4
A=2*D=8
(214+214=428)
2. D+D<10 ∧ O+O≥10
A=2*D
K=2*O−10
D=2*K+1=4*O−19 ⇒ A=8*O−38 ⇒ O=5 (bo A jest cyfrą)
O=5
K=2*O−10=0
D=2*K+1=1
A=2*D=2
(051+051=102)
3. D+D≥10 ∧ O+O<10
A=2*D−10
K=2*O+1
D=2*K=4*O+2 ⇒ A=8*O−6 ⇒ O=1 (bo A jest cyfrą)
O=1
K=2*O+1=3
D=2*K=6
A=2*D−10=2
(316+316=632)
4. D+D≥10 ∧ O+O≥10
A=2*D−10
K=2*O+1−10=2*O−9
D=2*K+1=4*O−17 ⇒ A=8*O−44 ⇒ O=6 (bo A jest cyfrą)
O=6
K=2*O−9=3
D=2*K+1=7
A=2*D−10=4
(367+367=734)
16 mar 18:39
Adamm: 200K+20O+2D=100D+10K+A
190K+20O=98D+A
teraz najlepiej by byłoby próbować konkretne liczby na cyfry z największymi "współczynnikami"
że tak powiem
ponieważ to mają być liczby to K≠0, D≠0
1. dla K=1 mamy 190≤190+20O=98D+A≤370 zatem albo D=2 albo D=3
dla D=2 mamy 6≤20O=6+A≤15, nie spełnia
dla D=3 mamy 104≤20O=104+A≤113, nie spełnia
2. dla K=2 mamy 380≤380+20O=98D+A≤560 skąd D∊{4;5}
dla D=4 mamy 12≤20O=12+A≤21 czyli O=1 skąd A=8
rozwiązanie: K=2, D=4, O=1, A=8
dla D=5 mamy 110≤20O=110+A≤119, nie spełnia
3. K=3 mamy 570≤570+20O=98D+A≤750, D∊{6;7}
dla D=6 mamy 18≤20O=18+A≤27 skąd O=1 oraz A=2
mamy rozwiązanie K=3, D=6, O=1, A=2
dla D=7 mamy 116≤20O=116+A≤126 skąd O=6 oraz A=4
rozwiązanie to również K=3, D=7, O=6, A=4
4. K=4 mamy 760≤760+20O=98D+A≤940 skąd D∊{8;9}
dla D=8 mamy 24≤20O=24+A≤33, nie spełnia
dla D=9 mamy 122≤20O=122+A≤131, nie spełnia
5. K=5 mamy 950≤950+20O=98D+A ale prawa strona jest mniejsza
podsumowując, otrzymaliśmy dokładnie te same rozwiązania które podał Pytający
16 mar 18:46
kasia: A takie zadanie:
W równaniu TIMON+TIMON=KOKPIT każdej literze odpowiada dokładnie jedna cyfra, różnym
literom odpowiadają różne cyfry. Litery należy zastąpić cyframi, tak aby liczby, które w ten
sposób
powstaną, tworzyły poprawne działanie. Ile wynosi reszta z dzielenia przez 37 liczby
odpowiadającej
wyrazowi KOKPIT?
16 mar 19:10