Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność
KACPER98PL: m2x2+2mx+2m+1>x2+2mx+2m
jest spełniona dla wszystkich x∊R
16 mar 17:18
Jack: Δ>0
a>0 (sprawdz przypadek gdy a=0)
16 mar 17:24
relaa:
Δ > 0 ?
16 mar 17:25
Jack: Wlasciwie po uproszczeniu to delta nie potrzebna.
16 mar 17:31
relaa:
Można liczyć tylko ten zwrot chyba w drugą stronę powinien być.
16 mar 17:34
KACPER98PL: Dokładniej ta nierówność brzmi:
log√2/2 (m2x2+2mx+2m+1)<log√2/2 (x2+2mx+2m)
16 mar 17:39
KACPER98PL: Wyszło mi m∊(−∞;−1)∪(1;+∞)
16 mar 17:43
KACPER98PL: Gdy a=0, to m=1 i m=−1. Czyli biorąc pod uwagę dwa przypadki to wychodzi m∊(−∞;−1>∪<1;+∞)
16 mar 17:53