pomózcie PROSZĘ!
pat: rozwiąż nierówność −2x4+8x3−7x2+4x−3≥0
19 sty 22:56
justka: zapisz wielomian w postaci iloczynowej
19 sty 22:58
pat: a jak to zrobić
19 sty 22:59
pat: Proszę, powiedz jak to zrobić
19 sty 23:03
Damiano: Masz 4 czynniki więc pogrupuj je w dwa nawiasy
19 sty 23:05
pat: tych czynników jest pięć
19 sty 23:06
justka: np. poszukaj pierwiastków tego wielomianu
19 sty 23:06
Damiano: Zostaw jako wyraz wolny
19 sty 23:07
Damiano: Pogrupuj w dwa nawiasy. W grupowaniu uwzglednij wyraz wolny. A na koncu wyciagnij pierwiastki
19 sty 23:08
kasia: 25
1024
2a
2
9
19 sty 23:09
pat: Nie mogę tego pogrupować
19 sty 23:10
Damiano: Kasia


Chodzi bardziej "pat" o dokładne rozwiazanie
19 sty 23:10
Damiano: Dlaczego

?
19 sty 23:10
pat: pogrupuj mi to Damiano
19 sty 23:12
justka: rozłóż (−7x2) na −6x − x2 i pogrupuj po trzy wyrazy
19 sty 23:13
Damiano: W sumie nie da się... Hmmmm...
19 sty 23:13
justka: −6x2 −x2
sorki
19 sty 23:13
Damiano: Zawsze najlepiej jest rozkładać liczby nieparzyste
19 sty 23:14
Damiano: −6x
2−x
2
19 sty 23:15
justka: −2x4 + 8x3 −6x2 −x2 + 4x −3 = −2x2(x2 −4x +3) −(x2 −4x +3)
19 sty 23:16
Damiano: −6x2−x2 −dlaczego z kwadratami

Moglabys wyjasnic

19 sty 23:17
Damiano: −6x2−x2
19 sty 23:17
justka: (−2x2 −1)(x2 −4x + 3)= −2(x2 + 0,5)(x2 −4x +3)
rozłóż teraz wielomian stopnia drugiego
19 sty 23:18
Bogdan:
−2x4 + 8x3 − 7x2 + 4x − 3 = −(x − 1)(x − 3)(2x2 + 1)
19 sty 23:19
justka: nie ma ogólnej zasady , zależy to od przykładu
19 sty 23:19
Bogdan:
można sprawdzić, które dzielniki wyrazu wolnego (tutaj liczby 3) są pierwiastkami wielomianu
19 sty 23:21
Damiano: nie rozumiem tylko jednego... rozkładamy 7x
2. Więc dlaczego −6x
2−x
2
x
2*x
2 =x
4
19 sty 23:21
Somebody: Bogdan
Ktos wczesniej pisal zeby nie podawac gotowych rozwiazan
19 sty 23:21
justka:
rozkładamy (−7x2)
19 sty 23:22
Damiano: No tak sorry
19 sty 23:22
Damiano: Ale tam jak rozłożyłaś podałaś −6x2−x2. A przecież dwa kwadraty dadzą coś do potęgi 4
19 sty 23:23
Eta:
W(1) = −2 +8 −7 +4 −3= 0
wykonajując dzielenie W(x) przez ( x −1)
schematem Hornera ( mozesz też pisemnie)
−2 8 −7 4 −3
1 −2 6 −1 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2 6 −1 3 0
zatem ( x −1)( −2x3 +6x2 −x +3) ≥0
( x −1) [−2x2(x −3) −(x −3)]≥0
( x−1)( x−3) (−2x2 −1) ≥0
wyrażenie −2x2 −1 jest zawsze ujemne dla x€R
więc ( x −1)(x −3) ≤0
to x€ <1,3>
19 sty 23:24
justka: odejmujemy a nie mnożymy
19 sty 23:24
Damiano: A no tak. Przepraszam za błąd
19 sty 23:25
justka: przy mnożeniu potęg o tych samych podstawach wykładniki dodajemy , odejmowanie potęg nie ma
takiej własności
19 sty 23:26
Damiano: Wiem wiem nie zauważyłem. Pierwszy raz jestem na tym forum. Nauczyciel polecił mi. Trzeba
zacząć uczyć się z matmy matura tuż tuż
19 sty 23:27
justka: kiedyś trzeba
19 sty 23:27
pat: Eta a skąd to W(1)
19 sty 23:28
Damiano: 1 to nasze x
19 sty 23:28
Damiano: (x−a). Looknij do wikipedii...
19 sty 23:29
Eta:
A ja tym razem podałam gotowe rozwiązanie

Mam taką nadzieję ,że
pat przeanalizuje i nauczy się
a na przyszłość sama rozwiąże takie zad. bez problemu

a przy okazji nauczy się też dzielenia wielomianów .
Pozarawiam Wszystkich
19 sty 23:29
Damiano: Dzielenie wielomianów. To też jest w metodzie Bezout chyba
19 sty 23:30
pat: Nadal nie rozumiem skąd to 1?
19 sty 23:30
Damiano: dzielenie W(x) przez ( x −1) ... a ze wzoru (x−a) wynika że x będzie w tym przypadku wynisiło 1
19 sty 23:31
Damiano: wynosiło
19 sty 23:31
pat: Skąd wiedzieć ze (x−a) to (x−1)
19 sty 23:32
Eta:
Jednak się pomyliłam
pat musisz się bardziej przyłożyć do nauki

skoro zadajesz takie trywialne pytania >
powodzenia w zgłębianiu wiedzy o wielomianach
19 sty 23:32
Damiano: (x−a) wynika z teorii... A (x−1) masz w zadaniu....
19 sty 23:32
justka: zobacz tw. o pierwiasktach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych
19 sty 23:32
pat: wiem rozumiem ale ja podałam tylko nierówność, więc nie wiem czy dzieli się ona przez dwumian
(x−1)
19 sty 23:33
Damiano: Nie ma co osądzać innych. Zadaje pytania stara się
19 sty 23:33
pat: Dzięki za wsparcie
19 sty 23:35
Bogdan:
Do Somebody − i podtrzymuję to, co powiedziałem, w tym przypadku już jakiś czas
trwały próby rozwiązania, zareagowałem po wpisie Damiana "W sumie nie da się... "
podając rozkład bez pokazania dojścia do niego i dopisując potem informację o dzielnikach
wyrazu wolnego, co jest właśnie naprowadzeniem.
19 sty 23:35
Damiano: Eta: dzieliła przez (x−1) a Ty pytałaś pat skad wziąło się W(1) więc CI powiedziałem
19 sty 23:35
Damiano: Przepraszam wszystkich za mój wpis, nie przeanalizowałem dokładnie zadania
19 sty 23:36
pat: Podałam wam do rozwiązania taką nierówność −2x4+8x3−7x2+4x−3≥0 więc skąd wiecie ze dzieli sie
ona przez (x−1)?
19 sty 23:36
Damiano: Metoda Hornera. Wiesz co to

19 sty 23:37
Damiano: Poczytaj o tej metodzie.... A najlepiej spójrz jak zrobiła to justka
19 sty 23:40
pat: wiem, ja tylko nie wiem skąd ten dwumian, jak już wiem ze on bedzie (x−1) to dalej juz policze
ale nie wiem jak ustalic (x−1)?
19 sty 23:40
pat: Czy trzeba "zgadnac" dla jakiego argumentu warosc bedzie 0
19 sty 23:41
Damiano: Nigdy nie mozesz zgadywac w matematyce. Spojrz na rozwiazanie Justki. Ona zrobila to w prosty
sposob rozkladajac za pomoca wzorow skroconego mnozenia
19 sty 23:44
pat: Pomóżcie mi proszę − jutro mam z tego sprawdzian
19 sty 23:44
Bogdan:
Wyznaczamy dzielniki wyrazu wolnego, oznaczmy je literką p:
p ∊ {1, −1, 3, −3}.
Wyznaczamy dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze, oznaczmy je literką q:
q ∊ {1, −1, 2, −2}.
| p | | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
| ∊ {1, −1, |
| , − |
| , 3, −3, |
| , − |
| } |
| q | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | p | |
Wstawiamy te ułamki w miejsce x w wielomianie, ten z ułamków, który daje wartość W( |
| ) |
| | q | |
równą zero jest pierwiastkiem wielomianu.
W tym przypadku pierwiastkiem jest liczba 1 oraz liczba 3, bo W(1) = 0 oraz W(3) = 0.
19 sty 23:45
pat: I o to mi chodziło właśnie

dzięki wszystkim
a szczególnie tobie Bogdan
19 sty 23:47
pat: Znalazłam x=1 lub x=−7 ale to nie wszystko.... jak znaleźć jeszcze jedno rozwiązanie

? Jeśli
macie jeszcze dla mnie cierpliwość odpiszcie!
20 sty 00:04
pat: Nie opuszczajcie człowieka w potrzebie
20 sty 00:07