asd
olekturbo: 70x+66y = 4
znajdź wszystkiego możliwe rozwiązania
x = 1
y = −1
co jeszcze?
chyba do tego potrzebujemy rozszerzonego algorytmu Euklidesa, ale nie wiem jak go uzyc w tym
przypadku
16 mar 16:39
olekturbo:
x = 33 n + 1, y = −35 n − 1, n ∊ Z
wolfram pokazał coś takiego i to dobry wynik, ale jak do tego dojść
16 mar 16:44
Tadeusz:
... zacząć to trzeba ... od dokładnego wpisania treści zadania
16 mar 16:53
olekturbo: przepraszam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
znajdź wszystkie możliwe rozwiązania całkowite
16 mar 16:57
Adamm: znajdź sobie jak się rozwiązuje równania diofantyczne takiej postaci
16 mar 17:05
jc: Jedno rozwiązanie masz. Załóżmy, że masz jakieś inne rozwiązanie x,y.
70*1+66*(−1)=4
70*x+66*y = 4
Odejmujemy równania.
70(x−1) + 66(y+1)=0
Dzielimy przez 2.
35(x−1)+33(y+1)=0
Inaczej
35(x−1) = −33(y+1)
Oznacza to, że 33|x−1, x−1=33k, x=1+33k. Wtedy y=−1−35k.
Na koniec sprawdzamy, że faktycznie dla każdego k są to rozwiązania.
16 mar 17:06
KKrzysiek: a więc
70x+66y = 4
ten warunek musi zajść:
NWD(70,66)|4
Sprawdzamy:
70 = 66*1 +4
66 = 4*16 + 2
4 = 2*2 +0
NWD(70,66) = 2
2|4 − zgadza się, możemy kontynuować
Szukamy takiego Z
a, Z
b ∊ Z, takiego , że NWD(a,b) = Z
a * a + Z
b * b
2 = NWD(70,66) = 66 − 4 * 16 = 66 − (70−66)*16 = 66*17 − 70*16 = 66 * 17 + 70*(−16)
Z = 2
X
o = 2 * (−16) = −32
Y
o = 2* 17 = 34
| 66 | |
{X = −32 − |
| a = −32 − 33a |
| 2 | |
| 70 | |
{Y = 34 + |
| a = 34+ 35a |
| 2 | |
odp: Rozwiązanie w l. całk <−32−33a, 34+35a>
16 mar 17:07
KKrzysiek: aa, tam jest jeszcze napisanie znajdź wszystkie możliwe rozwiązania x = 1, y=−1
16 mar 17:08
KKrzysiek: Nie, jest dobrze − źle przeczytałem o co chodzi w 16:39.
Sprawdzam swoje rozwiązanie z jc:
x=1+33k. y=−1−35k.
X=−32 − 33a, Y= 34+ 35a
X = 1, Y = −1
X = 1, Y = −1
ZGADZA SIĘ, więc moja postrać jest równoważna, w wyniku czego dostajemy tę samą pulę rozwiązań
w Z.
16 mar 17:14
KKrzysiek: postać*
16 mar 17:14
Mila:
70x+66y = 4 /:2
35x+33y=2, a=35, b=33 , d=NWD(35,33)=1
33y=2−35x
2−2x=0
2x=2,
x
0=1
y
0=−1
rozwiązanie ogólne:
x=1+33n
y=−1−35n
=======
16 mar 17:22
KKrzysiek: Rozwiązać te równanie można na kilka sposobów, i wszystkie z nich są prawidlowe.
16 mar 17:36