Granice funkcji
Gryjia: Mam problem z obliczeniem tej granicy funkcji.
| | 1 | | x−2 | | 2x−1 | | −1 | |
lim x→0 ( |
| − |
| ) wychodzi mi limx→0 ( |
| =( |
| )= −∞ co jest |
| | x2 | | x3−x | | x4−x2 | | 0 | |
błędną odpowiedzią... Ktoś może mi pomóc?
16 mar 15:13
Jerzy:
lim = + ∞
16 mar 15:19
Gryjia: dlaczego?
16 mar 15:19
Jerzy:
limx→0(2x−1) = −1
limx→0(x4−x2) = − ∞
(−1)*(−∞) = + ∞
16 mar 15:21
Jerzy:
| | 1 | |
Tam miało być oczywiście: limx→0 |
| = − ∞ |
| | x4 − x2 | |
16 mar 15:25
Jerzy:
| | −1 | |
A u Ciebie powinno być: = [ |
| ] = + ∞ |
| | 0− | |
16 mar 15:26