wyznacz monotonicznosc i ekstrema
Pomocy proszę !: Proszę o szybką pomoc w zadaniu. (monotonicznoś i ekstrema funkcji)
wyznaczyc j.w.
2. y = x
2e
x
z góry dziękuję za pomoc ...
19 sty 22:47
Pomocy proszę !: Bardzo proszę o pomoc. Jutro o 5 wstac do pracy a tu jeszcze tyle do zrobienia
19 sty 22:52
20 sty 00:13
paziówna: 2. f'(x) = 2x*ex + x2*ex = 0
ex*x(2 + x) = 0
ex = 0 <−−−sprzeczność ∨ x = 0 ∨ x = −2
ex > 0 więc pomijam przy badaniu znaku
x ∊ (−∞, −2):
f'(x) = x(x + 2) > 0
x ∊(−2, 0):
x(x + 2) < 0
x∊(0, ∞):
f'(x) > 0
dla x∊(−∞, −2) f. rosnąca, x=−2 maksimum, x∊(−2, 0) f. malejąca, x = 0 minimum, x∊(0, ∞) f.
rosnąca
20 sty 00:23
paziówna: 3. x ≠0
1 − lnx = 0
lnx = 1
x = e
x∊(−
∞, e):
f'(x) > 0
x∊(e,
∞)
f'(x)<0
x∊(−
∞, e) f. rosnąca, x = e maksimum, x∊(e,
∞)f. malejąca
20 sty 00:58
Piotrek20: Dzięki wielkie
20 sty 11:16