trójkąt
Cezary: Dane są punkty A = (0,2) i B = (0,5). Wyznacz współrzędne punktu C wiedząc że leży on na osi Ox
a trójkąt abc ma pole równe 3.
16 mar 14:19
Jerzy:
| 1 | | 1 | |
P(ABC) = |
| x*5 − |
| x*2 ... i oblicz : x |
| 2 | | 2 | |
16 mar 14:25
Adamm:
![rysunek](rys/130545.png)
C=(x
0;0)
u=C−A=<x
0;−2>
v=C−B=<x
0;−5>
u•u=x
02+4
v•v=x
02+25
v•u=x
02+10
| | x02+4 x02+10 | | | x02+10 x02+25 | |
| |
P=( | )1/2=3|x0| |
| |
skoro pole ma być równe 3 to mamy
x
0=1 lub x
0=−1
16 mar 14:27
Jerzy:
Adamm , Twój trójkąt ABC ma pole: P = 1, 5
16 mar 14:35
Adamm: właśnie wiem, muszę poszukać ten wzór na pole jeszcze raz
16 mar 14:35
Jerzy:
| 1 | |
3 = |
| (5x − 2x) ⇔ 6 = 3x ⇔ x = 2 |
| 2 | |
Szukane punkty: C = (2:0) lub C(−2;0)
16 mar 14:36
Cezary: x = 2 lub x = −2 mi wyszło jak podstawiłem od Ciebie Jerzy, a wynik ma być jakimś cudem C (6,0)
lub C(−6,0)
16 mar 14:38
Jerzy:
Połowa modułu iloczynu wektorowego AB→ x AC→
16 mar 14:38
Jerzy:
A łyżka na to: "niemożliwe".
16 mar 14:38
Cezary: Czyli błąd w odpowiedziach?
16 mar 14:39
Adamm: | 1 | | | x02+4 x02+10 | | | x02+10 x02+25 | |
| | 3 | |
wiem czemu, P= |
| ( | )1/2= |
| |x0| |
| 2 | | | 2 | |
skąd x
0=2 lub x
0=−2
| 1 | |
zapomniałem o |
| z przodu |
| 2 | |
16 mar 14:39
Jerzy:
A no właśnie .... połowa równoległoboku rozpietego na wektorach: AB i AC
16 mar 14:40
Jerzy:
Cezary .... tak, to błąd w odpowiedzi.
16 mar 14:41
Cezary: Jeszcze pytanie Jerzy, dlaczego w tym wzorze odejmujesz większą wysokość (większe pole) czyli
Od B do C od tej mniejszej (od A do C)
Czyli 5 i 2.
16 mar 14:45
Jerzy:
P(ΔABC) = P(Δ0BC) − P(Δ0AC) ... popatrz na rysunek.
16 mar 14:48
Cezary: OK, dzięki.
16 mar 14:51