stereometria
Tomaszek: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego podstawa ABCD jest kwadratem o boku 6.
Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. Wyznacz objętość
ostrosłupa i cosinus kąta między kolejnymi scianami bocznymi tego ostrosłupa.
Objętość obliczyłem V=144 , ale nie wiem gdzie znajduje się ten kąt.
16 mar 14:06
Jerzy:
Przetnij go płaszczyzną przechodzącą przez przekatną podstawy i prostopadłą do jego krawędzi.
16 mar 14:08
Tomaszek: | −1 | | 1 | |
wyszło mi |
| a powinno − |
| |
| 17 | | 5 | |
16 mar 14:19
Tomaszek: wiem, że trzeba zastosować twierdzenie cosinusów
(6√2)2=h2+h2−2h2cosa
16 mar 14:21
Tomaszek: obliczyłem wysokość ściany bocznej z twierdzenia pitagorasa
12
2+3
2=h
2
144+9=h
2
h
2=153
h=3
√17
| 1 | | 1 | |
P= |
| *a*h= |
| *6*3√17=9√17 |
| 2 | | 2 | |
potem policzyłem znowu tw. pit
i obliczyłem krawedz boczna
b=9
√2
√2H=2
√17
H=
√34
i co mam źle
16 mar 14:24
Mila:
![rysunek](rys/130552.png)
a=4,d=4
e=
√2
H=12
−−−−−−−−−−−−−−
2)
W ΔEOB:
x
2=(3
√2)
2+4
2=18+16=34
W ΔDBE:
|DB|
2=x
2+x
2−2*x*x*cos α
(6
√2)
2=34+34−2*34*cosα
72=68−68cosα
4=−68 cos α
16 mar 19:15