q
MATH: Rozwiązałam tak peno zadanie:
| x3−5x2+8x−4 | |
| ≥0 / * (x−5)2 Df=R\{5}
|
| x−5 | |
(x
3−5x
2+8x−4)(x−5)≥0
(x
2−4x+4)(x−1)(x−5)≥0
x
2−4x+4=0 x−1=0 x−5=0
Δ=0 x=1 x=5
x=2
(wykres do zadania poniżej)
x∊<1,2> ∪ <5,∞>
⇔ x∊<1,2> ∪ (5, ∞)
X∊R\5
Czy ktoś wie jak to powinno być

Odpowiedź: (−∞,1> ∪ {2} ∪ (5, ∞)
19 sty 22:38
sc: bez wykresu wyhladaa\ ok
19 sty 22:41
sc: jeśli poprawne są obliczenia, bo tego nie sprwdzałam
19 sty 22:41
MATH:
19 sty 22:42
sc: wykres błędny
w 2 jest odbicie, a nie precięcie
19 sty 22:43
sc: x∊<1,2> ∪ <5,∞>
czyli to jest źle
19 sty 22:44
sc: myślałam, że podana odpowiedź prawidłowa to Twoja odpowiedź − późna jak widać u mnie pora −
popraw wykres będzie ok
19 sty 22:46
MATH: aa, to teraz by się wynik zgadzał...
ale nie rozumiem dlaczego w dwójce jest odbicie?
19 sty 22:46
jo: Jest dobrze rozwiązane tylko zbiór rozwiązań źle wyznaczony.
(x2−4x+4) = (x−2)2 czyli jest dwukrotnym pierwiastkiem − chyba tu tylko jest błąd ...
19 sty 22:47
sc: bo 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
19 sty 22:47
MATH: ok

już wiem o co chodzi

dziękuję
19 sty 22:50