ABCD: Dany jest trójkąt o kątach przy podstawie 70* i 80*.
a) Wyznacz kąt, pod jakim przecinają się dwusieczne tych kątów
b)wyznacz kąt,k pod jakim przecinają się wysokości trójkąta poprowadzone z wierzchołków
tych kątów.
9 lis 11:55
Mr.%20Apo: α=70st
β=80st
I)
γ kąt do wyznaczenia
zrób rysunek
γ= 180 - 1/2(α+β) = 180 - 75 = 105 st
II)
zrób rysunek
δ - kąt pod którym przecinają się wysokości
α1= 180-(90+80) = 10st
β1= 180-(90 + 70)=20st
δ = 180 - (α1+β1) = 150 st
Za jakiekolwiek błędy przepraszam. PS. Nigdy nie byłem zbyt dobry z geometrii
9 lis 13:41
coco: dwusieczne dzielą kąty na połowy
więc 180
0 - ( 35
0 + 40
0) = 105
0
odp 105
0 ---kąt rozwarty lub 75
0 -- kąt ostry
9 lis 13:44