oblicz pole i obwód
Victoria Teresa : A) trójkąt h ma 6 a boki 8 i h dzieli na pół trójkąt na dole jest kat prosty a u góry alfa
16 mar 12:36
Jerzy:
To jakiś bełkot.
16 mar 12:38
Victoria Teresa : Nie umiem to zrobić rys a załącznika chyba sie nie da
16 mar 12:39
Jerzy:
Co znaczy trójkąt h ma 6 ?
16 mar 12:43
Victoria Teresa : Trójkąt ma wysokość równą 6
16 mar 12:46
Jerzy:
To trójkąt równoramienny ?
16 mar 12:49
Victoria Teresa : Tak
16 mar 12:50
Jerzy:
![rysunek](rys/130541.png)
Taki ?
16 mar 12:53
Victoria Teresa : Taki dokładnie i trzeba zaznaczyć kat 90 czyli prosty i alfa u góry po rozdzieleniu go
wysokoscia
16 mar 12:56
Jerzy:
![rysunek](rys/130542.png)
Taki ?
16 mar 13:03
Eta:
![rysunek](rys/130543.png)
Z twierdzenia Pitagorasa w ΔADC
a=
√82−62=
√28=2
√7
|AB|=2a=4
√7
| 1 | |
P= |
| *|AB|*h=........... |
| 2 | |
L= 8+8+|AB|=......
16 mar 13:05
Victoria Teresa : Tak zgadza się
16 mar 13:05
Victoria Teresa : Ok resztę sama dokończe dzięki wam za pomoc
16 mar 13:14