Całka
dsfs: ∫ {arc sin2(x−1)}/{√2x−x2}
16 mar 11:28
dsfs: Proszę o pomoc
16 mar 11:55
jc:
| arcsin2 (x−1) | | arcsin3 (x−1) | |
∫ |
| dx = |
| |
| √1−(x−1)2 | | 3 | |
16 mar 12:25
dsfs: jak dojść do takiego wyniku ?
16 mar 12:30
Jerzy:
Po rozwiązaniu co najmniej 200 całek
16 mar 12:32
Mariusz:
Podstawienie t=arcsin(x−1)
Można też przez części
Różniczkujesz arcsin
2(x−1)
ale podstawienie będzie nieco wygodniejsze
16 mar 12:44
dsfs: podstawiłem t=x−1, a następnie z=arcsint. Wyszło
![emotka](emots/1/mruga.gif)
dzieki za pomoc
16 mar 12:46