napisz rownanie prostej zawierającej h poprowadzoną z wierzchołka C do boku AB
Matylda : A (−8 , −2) B (4 ,−5) C (−3 , 6)
I teraz tak policzyłam AB y=ax+b i zrobiłam układ równań z punktów A i B i potem a wyszło mi
−2/3 a b −22/3 i co teraz ?
16 mar 11:00
Janek191:
− 5 − (−2)
−3
1
a =
=
= −
4 − (−8)
12
4
1
y = −
x + b A = ( − 8 , −2)
4
1
− 2 = −
*(−8) + b
4
b = − 2 − 2 = − 4
1
y = −
x − 4
4
===============
Prosta prostopadła
y = 4 x + k C = ( − 3, 6)
6 = 4*(−3) + k
k = 18
y = 4 x + 18
==========