przyprostokątne
bla bla: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 10 cm. Jakie powinny być długości
przyprostokątnych tego trójkąta aby kwadrat długości jego wysokości poprowadzonej z
wierzchołka kąta prostego miał największą wartość?
19 sty 22:08
Eta:

x+y= 10 => x = 10 −y , dla y€(0,10)
h
2 = x*y −−− ta funkcja ma mieć maximum
to h
2= f( y) = (10−y)*y=
−y2 +10y −−− to f, kwadratowa (parabola ramionami do
dołu)
| | −10 | |
więc osiąga max, dla ymax= |
| = 5
|
| | 2*(−1) | |
to x
max= 10 −5= 5
czyli h
2 = 5*5=25 => h= 5
dalej już dokończ sama i wyznacz długości "a" i "b"
Miłych snów
20 sty 00:26
bla bla:
nie za bardzo rozumiem tylko skąd się wzięło h2 = x*y ...
20 sty 00:33
Eta:
twierdzenie:
długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego
równa jest średniej geometrycznej długości odcinków
na jakie ta wysokość podzieliła przeciwprostokątną .
dowód:
ΔCBD ~ΔCDA z cechy ( k,b,k)
to h
2= x*y
co kończy dowód
20 sty 01:05