całka
Szybka pomoc:(: Proszę o obliczenie jednej całki:
a) 25√x4
z góry dziękuje.
19 sty 22:00
Szybka pomoc:(: Bardzo prosze o rozwiązanie...
19 sty 22:03
Bogdan:
| | xr+1 | |
∫ axr dx = a * |
| + C dla r ≠ −1 |
| | r + 1 | |
19 sty 22:05
jo:
| | 5 | | 10 | |
= 2∫x45 = 2* |
| x95 = |
| x95 |
| | 9 | | 9 | |
19 sty 22:08
Szybka pomoc:(: | | 4 | | 4 | |
a nie będzie to może: 2x do potęgi |
|  nie wiem jak wstawic w potedze |
| |
| | 5 | | 5 | |
19 sty 22:08
Szybka pomoc:(: bo ogólnie cały przykład wygląda tak :
| | 1 | |
∫(2x3 + 4x2 − 3x + 25√x4 − 3ex + |
| ) dx może ktoś rozwiąże cały przykład? |
| | x | |
19 sty 22:12
Szybka pomoc:(: Proszę niech ktoś rozwiąże ten przykład...
19 sty 22:22
Szybka pomoc:(: Dzięki jo ! mi sie wcześniej pomylilo z czym innym. Bogdan też dzięki !
19 sty 22:23
Bogdan:
rozwiązuję
19 sty 22:24
Szybka pomoc:(: ok
19 sty 22:26
Bogdan:
| | x 1 + (4 / 5) | |
∫ 2 5√x4 dx = 2 ∫ x 4 / 5 dx = 2 * |
| + C = |
| | | |
| | 5 | | 10 | |
= 2* |
| x 5√x4 + C = |
| x 5√x4 + C |
| | 9 | | 9 | |
19 sty 22:31
Szybka pomoc:(: Dzięki ogromne ! Mi troche inaczej wyszło... ale zaraz zobacze dlaczego. Jeszcze raz dzieki
19 sty 22:34
Szybka pomoc:(: a jeszcze jedno małe pytanie: na końcu tego przykładu całego co poźniej napisałem bedzie : 3ex
+ lnx + c tak ?
19 sty 22:36
Bogdan:
tak
19 sty 22:47
Pomocy proszę !: dzięki
19 sty 22:48
Bogdan:
z tym, że ... − 3ex + ln|x| + C
chodzi o wartość bezwzględną
19 sty 22:48
Pomocy proszę !: dzięki
19 sty 22:49
Pomocy proszę !: dzięki
19 sty 22:49
Pomocy proszę !: no tak rozumiem Cię, tylko żle to troche napisalem
19 sty 22:51