gitek: jak rozwiązać: x3-5x2+7x-3=0
9 lis 00:30
Woooojtek: Widac ze pierwiastkiem jest 1, wiec dzielisz przez (x-1) po czym otrzymujesz
(3x2-4x+3)(x-1)=(x-3)(x-1)(x-1)
9 lis 08:51
gitek: ok, ale jak matematycznie otrzymac ta jedynke, bo to ze "widac" moze nie zadowolic
nauczyciela.
9 lis 11:17
akadamik: Żeby zadowolić nauczyciela możesz zrobić to tak.
Napisz pod przykładem wszystkie dzielniki wyrazu wolnego, czyli 3, a są to -1, 1, -3 oraz
3.
I teraz musisz spośród tych liczb znaleźć choć jedno poprawne rozwiązanie.
Robisz to tak:
W(1)=1
3-5*1
2+7*1-3=0
1 jest rowiązaniem, dlatego, że wyszło zero

tak nawiasem mówiąc. Jeżeli nie wyjdzie
zero to liczba nie jest rozwiązaniem.
I teraz zgodnie z twierdzeniem Bezout wielomian ten powinien podzielić się (bez reszty)
na x-x0 a nasze x0=1, więc podziel wielomian przez x-1 i wyjdzie Ci trójmian kwadratowy
i wtedy obliczysz sobie najzwyczajniej deltę i tam wyjdą Ci wszystkie pozostałe
rozwiązania.
9 lis 12:48