Pomożcie :)
beata: Dla jakich wartości parametrów a, b reszta z dzielenia wielomianów W(x) przez P(x) jest równa
R(x), gdy W(x)= x3+4x2+ax+b, P(x)=x2+3x+2, R(x)=−10x−1
19 sty 21:48
beata: Jak się za to zabrać
19 sty 21:53
justka:
podziel wielomian W(x) przez P(x)
19 sty 21:53
beata: justka, to jest jedyny sposób

19 sty 21:54
justka: możesz skorzystać z tw. o dzieleniu wielomianu z resztą
19 sty 21:59
Eta:
P(x) = x2 =3x +2 = ( x+1)(x+2) x1= −2 x2= −1
W(−2) = R(−2) = 19
W(−1)=R(−1)= 9
to W(−2)= −8 +16 −2a+b = −2a +b +8
W(−1)= −1 =4 −a +b = −a +b +3
rozwiąż układ równań:
W(−2)= 19
i
W(−1)= 9
wyznacz "a" i "b"
ito wszystko.
19 sty 22:00
beata: ok patrzę
19 sty 22:01
beata: Dzięki Eta

Wyszło dobrze
19 sty 22:09
beata: Eta, jeszcze jedno − dlaczego W(−2)= R(−2)


?
19 sty 22:15
Bogdan:
Można rozwiązać też tak.
W(x) = x3 + 4x2 + ax + b, P(x) = x2 + 3x + 2, R(x) = −10x − 1
W(x) = P(x) * (x − k) + R(x) = (x2 + 3x + 2)(x − k) − 10x − 1 =
= x3 − kx2 + 3x2 − 3kx + 2x − 2k − 10x − 1 = x3 + (−k + 3)x2 + (−3k − 8)x + (−2k − 1)
4 = −k + 3 ⇒ k = −1
a = −3k − 8 = 3 − 8 = −5
b = −2k − 1 = 2 − 1 = 1
19 sty 22:18
Eta:

Oczywiście ,że i tak można.
Ale ja osobiście nie lubię tej metody ,bo za dużo mnożenia i grupowania wyrazów
19 sty 22:26
beata: ok Dzięki
19 sty 22:30
Mariusz: Eto możesz zerknąć na moje zadanko

Bardzo proszę
19 sty 22:31
beata: Eta, a dlaczego w Twojej metodzie W(−2)=R(−2)

?
19 sty 22:31