Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 cm. i 40 cm
xXx: Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 cm. i 40 cm., częściowo
wypełnionego wodą, dodano jeszcze 5 litrów wody.O ile podniesie się poziom wody w akwarium ?
Proszę o pomoc, z góry dziękuje.
19 sty 21:10
Eta:
1litr = 1dm3
5dm*4dm*h= 5l = 5dm3
wyznacz h =........
19 sty 21:22
xXx: Wielkie dzięki za pomoc.
19 sty 21:47
...: ktoś mógłby dalej rozwiązać to zadanie?
27 mar 10:02
bhgabgb: 5*4*h=5dm3
20*h=5dm3
h=5dm3−20dm2
4 lut 17:27
Maciek: Mały błąd. Przy przenoszeniu 20 dzielimy tak mi się wydaje.
więc 5dm320dm2 jeżeli pomiesziałem coś , to przepraszam
8 kwi 20:43