Całka
NiceToMeetYou: ∫(1−cost)2sin(t/2)dt
i całka od ) do 2Pi
Bardzo prosiłabym o pomoc
Wolfram pokazał wynik 32/3 a mi ciągle wychodzi 16/3 i nie mogę znaleźć błędu
13 mar 23:50
NiceToMeetYou: całka od 0 do 2PI przepraszam za błąd
13 mar 23:50
Mariusz:
cos
2(t/2)+sin
2(t/2)−(cos
2(t/2)−sin
2(t/2))=2sin
2(t/2)=2(1−cos
2(t/2))
∫4(1−cos
2(t/2))sin(t/2)dt
cos(t/2)=u
−1/2sin(t/2)dt=du
sin(t/2)dt=−2du
∫4(1−u
2)(−2)du
8∫(u
2−1)du
| | 8 | |
= |
| (cos3(t/2)−3cos(t/2)) |
| | 3 | |
| | 8 | |
F(2π)−F(0)= |
| ((−1−3(−1))−(1−3)) |
| | 3 | |
14 mar 03:23