(sin x + cos x) * sin 6x = p{2}
Pablo: Witam,
Potrzebuję pomocy z zadaniem:
(sin x + cos x) * sin 6x = √2
rozpisałem sin 6x na sin(3x+3x)=2sin3x, ale nie wiem co dalej.
(sin x + cos x)*sin3x= √2/2 ?
13 mar 23:44
relaa:
|sin(x) + cos(x)| ≤
√2
|sin(6x)| ≤ 1
Jeżeli, więc istnieje rozwiązanie to
sin(x) + cos(x) =
√2 ∧ sin(6x) = 1
| | π | |
sin(x + |
| ) = 1 ∧ sin(6x) = 1 |
| | 4 | |
| | π | | π | | π | |
x + |
| = |
| + k • 2π ∧ 6x = |
| + k • 2π |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x = |
| + k • 2π ∧ x = |
| + k • |
| ⇒ sprzeczność |
| | 4 | | 12 | | 3 | |
lub
sin(x) + cos(x) = −
√2 ∧ sin(6x) = −1
| | π | | π | | π | |
x + |
| = − |
| + k • 2π ∧ 6x = − |
| + k • 2π |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | π | | π | | 3 | |
x = − |
| π + k • 2π ∧ x = − |
| + k • |
| ⇒ x = − |
| π + k • 2π |
| | 4 | | 12 | | 3 | | 4 | |
14 mar 00:16
ElizaR: Jeśli się nie zauważy, że suma sinx + cosx jest ograniczona przez ±√2 ( a jak się nie wie, to
się tego nie zauważy...). to jest inny sposób na rozwiązanie tego zadania:
Dzieląc obustronnie przez √2 otrzymamy:
(sinx• (√2/2) +cosx• (√2/2))• sin6x =1 ⇔ sin(x+45o) • sin6x = 1
Teraz można zastosować rozumowanie: iloczyn dwóch sinusów jest równy 1 wtw kiedy obydwa są
jednakowych znaków i równe bądź 1 bądź −1...
14 mar 00:55
relaa:
Według mnie to te same rozwiązanie i tyle.
14 mar 00:59
ElizaR: Tak, ale łatwiejsze ( z punktu widzenia dydaktyki ) rozumowanie ( jest większe
prawdopodobieństwo, że rozwiązujący «wpadnie» na trop gdy zobaczy jedynkę...)
14 mar 09:31
Pablo: Dzięki
14 mar 15:20
XL:
Strach pomagać , gdy wpadła
Eliza na forum
14 mar 15:21