Całka
eveline: Proszę o pomoc... Nie wiem jak obliczyć całkę ∫√xlnxdx....Bardzo prosze choćby o jakąś
podpowiedź.
19 sty 21:07
jo: Metodą całkowania przez części, gdzie f(x)=lnx g'(x)=√x
19 sty 21:16
jo: | | 2x32lnx | | 4x32 | |
Wynik: |
| − |
| |
| | 3 | | 9 | |
19 sty 21:18
eveline: nie dam sobie jadnak rady.. prosze o pomoc

∫
√xlnxdx = |f(x)=
√x, f'(x)=1 g(x)=lnx,
19 sty 21:50
jo: | | 1 | | 2 | |
Podałam że f(x)=lnx ⇒ f'(x)= |
| oraz g'(x)=√x ⇒ g(x)= |
| x32 |
| | x | | 3 | |
teraz podstaw do wzoru na całkowanie przez części.
19 sty 22:12